Over Ons

Studio BOCK&BAAS is opgericht in 2014. De artistieke directie is in handen van Jörgen Scholtens. We vinden het belangrijk om te werken met mensen die optimistisch zijn, groots durven te denken, en over een natuurlijk talent te beschikken om de passie voor hun kunst over te brengen. Alle acteurs en workshopbegeleiders van Studio BOCK&BAAS zijn stuk voor stuk bevoegde, gedreven jonge professionals met veel ervaring.

Lees verder »
Jörgen Scholtens artistiek leider & acteur
sluiten

Jörgen Scholtens (1986) studeerde aan de Theaterdocenten Opleiding aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Vanaf 2008 is hij werkzaam als acteur, presentator, cabaretier en regisseur. Als acteur speelde hij twee seizoenen in de BNN serie Onderweg Naar Morgen en is hij onder andere te zien geweest in SINT, Hooi Hooi, Juf Roos, De Koers en Sivas’93. In 2011 bereikte hij de finale van het Groninger Cabaretfestival, waarna hij met zijn cabaretprogramma door Nederland heeft getourd.. Bij OmropFryslân was hij betrokken als castingdirector en acteur-coach voor de series I.K.1 & I.K.2, de Ùtflecht en De Koers. Ook zit Jörgen in het kerndocententeam van Garage TDI, waar hij lessen camera-acteren geeft en de regie doet van korte films.

“Voor mij is Studio BOCK&BAAS een fantastische manier om een bijdrage te leven aan het cultuurlandschap van vandaag de dag. Ik herinner me nog goed dat ik als negen jarig jochie met de klas werd meegenomen naar een toneelstuk van ‘De schippers van de Kameleon’. Ik was gefascineerd, en zo wist ik op mijn negende dankzij mijn basisschool wat ik later wilde worden. In mijn tienerjaren heb ik op vele toneelclubjes gezeten en uiteindelijk kwam ik op de jeugdtheaterschool in Leeuwarden terecht. Dit is een plek die erg belangrijk is geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik gun alle jongeren de mogelijkheid om hun eigen voorkeur op het gebied van kunst en cultuur te ontdekken en zo de veelzijdigheid van je eigen kunnen te exploreren. Daarom, Studio BOCK&BAAS.”

sluiten
Michael de Roos acteur
sluiten

Michael de Roos (1987) is acteur, danser, zanger en cabaretier. Hij studeerde aan ITS De Nieuw Amsterdam en de Acteer Studio Paul Dekker in Den Bosch. Om zijn cabarettalent te ontwikkelen studeerde hij aan de Koningstheateracademie. Tot hij in 2010 besloot zich te specialiseren in de Meisner methode. Een Amerikaanse acteertechniek die zijn oorsprong vindt in het Method-acting. Hiervoor ging Michael de grens over naar New York waar hij werd aangenomen op de  Maggie Flanigan Studio, gelijktijdig volgde hij een opleiding tot danser op Dance New Amsterdam. In zijn tijd in New York speelde hij in producties als: Frankenstein the Musical, The Little Prinsinn, Deadly Sins, Celebrity Ghost Stories, PX This en Phases. Ook zette hij een eigen Cabaret groep op onder de naam van The Eshaton Cabaret, en starte hij de band GreenCard Wedding waarmee hij 2 cd’s uitbracht en de musical The Skype Show or See You in August maakte. In 2013 keerde Michael terug naar Nederland waar hij speelde in: The Land of Hope & Glory, Motel Chronicles, de Koers, GLORIA, LIMBO, Young Gansters Screamin’ AAARGH!. En naast dat alles is hij nu al voor het tweede seizoen te zien is in Goede Tijden Slechte Tijden als “Alex de Boer”.

“Ik ben ooit met theater begonnen omdat ik een meisje heel erg leuk vond. Eigelijk zou ik haar iedere dag op moeten bellen om haar te bedanken dat ze zo leuk was! Of is. Want zij is single handedly verantwoordelijk voor één van de best keuzes uit mijn leven. Ik kan me voor mijzelf geen spannender beroep bedenken, waar ik iedere dag meer van wil. Ik denk dat het goed is dat iedereen in aanraking komt met theater, niet omdat ik er nou toevallig zo vol van ben, maar omdat het “spel” element ervan je leven zoveel leuker, maar ook overzichtelijker maakt.. Even een stap achteruit. “Welk spel ben ik nu aan het spelen? Sinds 2015 ben ik onderdeel bij Studio BOCK&BAAS en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!”

sluiten
Margit Odems theatermaker & actrice
sluiten

Margit Odems (1987) is speler en maker bij Studio BOCK&BAAS. Margit studeerde af als theatermaker, actrice en theaterdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2010). In 2014 studeerde ze af als Master of Arts in Education aan de HKU, waar ze vernieuwende, kunsteducatieve projecten leerde ontwerpen via ontwerponderzoek. Heden ten dagen maakt Margit voorstellingen, geeft theaterlessen en houdt trainingen voor persoonlijke of professionele ontwikkeling. Haar voorstellingen waren o.a. te zien op Over het IJ Festival (2012 en 2015), Grachtenfestival (2015), Theaterfestival RITU in Luik (2012), Festival aan de Werf Utrecht (2011), Amsterdam Fringe Festival (2011), Café Theater Festival Utrecht (2011, Publieksprijs), International Theatre Festival of Beirut (2010) en diverse huiskamerfestivals.

“Met veel plezier onderzoek ik onderhuidse onderwerpen, om ze vervolgens zichtbaar en invoelbaar te maken. Ik streeft ernaar om met deze voorstellingen nieuwe inzichten te creëren en daarmee een zaadje te planten voor nieuw gedrag. Ik probeer mensen uit de alledaagsheid te trekken en laat op speelse wijze de mogelijkheden van het leven zien. Om te inspireren en de verbeelding aan te spreken.”

Website: www.margitodems.nl

sluiten
Marrit Bausch actrice
sluiten


In 2013 studeerde Marrit Bausch (1989) af als theaterdocent en -maker aan ArtEZ, Arnhem. Sinds 2011 speelt en maakt zij met haar eigen Theatergroep Troubamour straattheater en locatietheater. Met de voorstellingen Prins Gezocht en Het Rariteitenkabinet der (on)gelukkigen stond zij op festivals door heel Nederland én meerdere malen op grote festivals in Frankrijk en Duitsland en Belgie (o.a. Festival d’Avignon). Daarnaast speelde Marrit met Troubamour de locatievoorstelling Leef.Tijd.Loos. ‘Het Rariteitenkabinet der (on)gelukkigen’ en Leef.Tijd.Loos werden beiden met vier sterren bekroond door de Theaterkrant. Tevens werkt Marrit werkt als freelance theaterdocent, voor o.a. het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, en OPERA2DAY.

“Theater is er eigenlijk al – overal om ons heen. Als theaterdocente en actrice leg ik de focus op dit theater om ons heen. Zodat iedereen, al is het maar kort, voelt wat theater kan toevoegen. In hoe we met elkaar omgaan, hoe we met onszelf omgaan en hoe we naar de wereld kijken. Op scholen spelen deze processen bij uitstek en ik heb er dan ook veel plezier in om jongeren te enthousiasmeren en te motiveren om naar het theater te gaan of om zelf theater te gaan maken. Kunst komt altijd dichtbij, omdat het over jezelf gaat. Jij speelt, jij maakt, jij vindt er iets van, jij moet je ertoe verhouden. Dat vind ik het belangrijke en tevens spannende aan theatereducatie. Want dat leer je niet bij alle andere vakken.”

sluiten
Michael Bot acteur
sluiten

Michael Bot is (1987) acteur, regisseur, stemacteur, trainingsacteur, regie-assistent, poppenspeler, steltloper, pretpark-entertainer, theaterdocent, liedjesschrijver, zelfdoener, buitenspeler… oftewel; zo hij het zelf noemt ‘Creatief Entrepreneur’. Wat ooit, op 8 jarige leeftijd, begon als een onschuldige passie is bij Michael Bot uitgegroeid tot een ambitieuze professie. Hij studeerde aan de MBO theateropleiding, de Academie voor theater[-docent] te Tilburg en de regieopleiding van de Amsterdamse Toneelschool.

“Bovenal is het vertellen van verhalen mijn grootste ambitie. De dingen die ik maken wil moeten van binnenuit komen of het innerlijk gepasseerd zijn. Voor deze verhalen is theater voor mij het belangrijkste medium. Niet alleen om geïnspireerd of geëmotioneerd te raken, maar bovenal om met onszelf bezig te zijn en – gezamenlijk en tegelijkertijd individueel – na te denken over de plek die wij innemen in de maatschappij. Zo vertolkte ik als acteur twee seizoenen lang de rol van pestkop in de populaire jongerenserie SpangaS en maakte ik deel uit van een educatieve theatervoorstelling over zinloos geweld. Als regisseur van het Groninger Studenten Toneel maakte ik onlangs een voorstelling over ‘blinde ambities en (te) hoge verwachtingen’ en als theaterdocent bij verschillende amateurverenigingen probeer ik jongeren te coachen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook daarin is theater bij uitstek een plezierige en veilige manier om je te kunnen uiten en jezelf en de ander te leren kennen – door echt te kijken en oprecht te luisteren. Daarbij staan samenspel en spelplezier bij mij hoog in het vaandel.”

Bij Studio BOCK&BAAS hoop ik mezelf te kunnen laten inspireren om op mijn beurt weer een inspiratie te zijn voor anderen – ook andersom is vergelijken. Ik besta, omdat jij bestaat.

sluiten
Tamara Hofman actrice
sluiten

Tamara Hofman (1991) begon in 2009 haar opleiding Docent Theater op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens haar studie ontwikkelde ze zich van deugdzame student tot nieuwsgierig ondernemer. In 2011 vertrok ze voor een forumtheater-project naar Roemenië. Een jaar later gaf ze les en maakte ze voorstellingen in Tanzania. Na het afronden van haar studie (2013) stortte Tamara zich als zzp-er het theater-werkveld in. Ze heeft onder andere gewerkt als educatiemedewerker voor Theatergroep Aluin, als actrice voor Theater Young Ones en ze deed research bij Zina, ze geeft theaterlessen op de Utrechtse jeugdtheaterschool en is regelmatig te vinden op verschillende festivals, waaronder Oerol (2014/2015). Naast haar werk volgt Tamara een Master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

“Ik zie theater als een ontdekking van mogelijkheden. Theater kan in alle vrijheid vormgeven aan de verbeelding en biedt op deze manier ontelbare perspectieven. Dit is waarom ik theater in wil zetten als educatiemiddel. Moeilijke situaties of taboes kunnen in het theater vanuit verschillende perspectieven worden bekeken, waardoor er begrip ontstaat. Zo kunnen lastige vraagstukken op een veilige manier tot op de kern uitgeplozen worden.”

sluiten
Bram van Beusekom acteur
sluiten

Bram van Beusekom studeerde in 2015 af aan de Docent Theater opleiding te Tilburg. Sindsdien is hij werkzaam als acteur, trainingsacteur, docent en theatermaker. Zijn eigen performance getiteld ‘MAAN’ speelde hij voor kinderen vanaf 2 jaar. Met zijn voorstellingen wil hij mensen met een jonge geest raken en hun verbeelding aanwakkeren door beeldende, fysieke en fantasierijke composities te creëren. Verder is Bram werkzaam in de Efteling, waar hij in verschillende parkshows speelt. Op de politieacademie werkte hij als trainingsacteur en op meerdere kunstcentra en basis- of middelbare scholen gaf hij les en maakte hij voorstellingen.

“Als kind was ik door de kleinste dingen gefascineerd. Ik kon op avontuur gaan met een pollepel en een pan en verdwalen in mijn eigen fantasiewerelden.  Deze wonderlijke verbazing wil ik iedereen (terug) geven. Jezelf laten meenemen naar een plek waar de kleinste details belangrijk gemaakt zijn. Waardoor de grootste thema’s en verhalen gereduceerd kunnen worden tot fijngeslepen momenten. Dat zijn de gebeurtenissen waarop je de denkstap over kan slaan en na afloop zal zeggen: ‘Ik begreep niet alles, maar was tot tranen geroerd’.

sluiten
Sem Klarenbeek Acteur
sluiten

Sem Klarenbeek (1990) mocht zijn talent ontwikkelen bij Theatergroep Dox. Hij speelde hier tussen 2009 en 2014 en was onder andere te zien in de voorstellingen ‘Fasten Your Seatbelts’ en ‘I HAVE A DREAM’. Momenteel werkt Sem als freelance acteur en trainingsacteur. Hij maakte met zijn eigen collectief De Noodzaak de voorstelling ‘De Noodzaak’ en stond hier in 2016 mee op festivals als Solar Festival, Café Theater Festival en de Showmansfair. Sem was in 2016 ook te zien op het witte doek in ‘Renesse de Film’ en hij had afgelopen voorjaar een gastrol als Alvin in GTST. Bij Studio BOCK&BAAS speelt hij in Cashflow en @Junkie 2.0 

‘Voor mij begon het allemaal toen ik op de middelbare school een schimmige Vlaamse baron mocht spelen in de jaarlijkse musical. Dat vond ik zo kicken dat ik besloot te stoppen met voetballen, iedereen vertelde dat dat was omdat ik ging kickboksen en stiekem nam ik theaterlessen bij jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag’

sluiten
Julia van der Pas actrice
sluiten

Julia van der Pas (1994) studeerde in de zomer van 2017 af aan de Theateracademie in Tilburg met haar jeugdvoorstelling ‘Kalf’. De opleiding in Tilburg is gericht op spel en theatermaken, maar vooral op het docentschap. Julia maakt een voorstelling en geeft les bij Theaterwetplaats Tiuri, een theaterwerkplaats voor acteurs met een beperking. Bij Studio BOCK&BAAS speelt zij in ‘Kick Me!’ en ‘Loverboys’.

‘Met mijn achtergrond als theaterdocent vind ik het erg leuk dat bij BOCK&BAAS het spelen van de voorstelling net zo belangrijk is als het nagesprek waarbij we iets los kunnen maken in een groep.’

sluiten
Lusanne Arts Actrice
sluiten

Lusanne Arts (1994) studeerde in 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Gelijk na haar studie was ze te zien in ‘Vrouwen van later’ van Hummelinck Stuurman en reisde ze het land door met haar 4+ solo ‘Toen en toen’ van Garage TDI. In de zomer van 2017 speelde zij in de locatievoorstelling ‘Bleekneusjes’ die op verschillende festivals te zien was.  Lusanne maakt samen met actrice Stella van den Sigtenhorst haar eigen voorstellingen. ‘Laat je billen zien’ speelde in 2017 op de KinderParade en in 2018 zijn ze met een nieuwe voorstelling te zien op het Café Theater Festival. Vanaf september 2018 speelt ze in de voorstelling ‘Joachim en m’oma’ van Theatergroep Lange Mannen. Bij Studio BOCK&BAAS speelt zij in ‘Cashflow’ en ‘Loverboys’.

‘Ik vind verhalen vertellen het mooiste wat er is. In het theater kan alles. Theater haalt je uit je dagelijkse leven en zet je er daarna weer ietsjes veranderd in terug. Ik vind dat theater de verbeelding prikkelt en ik denk dat dat heel goed is voor jongeren.  Jongeren zijn heel eerlijk en impulsief in hun reacties. Dat vind ik te gek. Als acteur is het heel leuk om daar op in te spelen.’

sluiten
Rik Witteveen Acteur
sluiten

Rik Witteveen (1990) is in 2015 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Vòòr zijn opleiding speelde hij rollen in televisieseries als ‘Het Huis Anubis’ en ‘Goede Tijden Slecht Tijden’. Na zijn stage bij het Noord Nederlands Toneel in de voorstelling ‘De Twaalf Gezworenen’, speelde hij Kostja in ‘De Meeuw’ van productiehuis ’n Meeuw en in de voorstelling ‘Is Dit Het Nou?’ van Theater Sonnevanck. Naast dat Rik bij ons schittert, is hij verbonden aan de groepen Hoosh Educatie en TEN Producties, waar hij (educatieve) voorstellingen speelt op lagere-, en middelbare scholen en (kleine) theaters. Bij Studio BOCK&BAAS speelt hij in Cashflow en Loverboys.

sluiten
Fokke Baarssen Filmmaker
sluiten

Fokke Baarssen is aan Studio BOCK&BAAS verbonden als filmmaker. Hij verzorgt alle video-uitingen van de groep. Fokke studeerde in 2010 af van de opleiding Kunst en Techniek en volgde een studietraject aan de New York Film Academy. Sinds zijn afstuderen werkt Fokke als freelance filmmaker aan documentaires, (korte) speelfilms, videoclips en corporate films in binnen- en buitenland. Zijn laatste documentaire “Destressed” won op het Garden State Film Festival in 2014 de juryprijs en de publieksprijs.

Naast zijn beroep als filmmaker werkt Fokke ook als acteur bij theatergroepen The Young Ones en De Jonge Honden in Zwolle.

sluiten
Maarten Bootsma Regisseur
sluiten

Maarten Bootsma is regisseur bij Studio BOCK&BAAS en o.a. oprichter van theatergroep Thot (1997-heden). Maarten volgde de Academie voor Expressie en de HBO opleiding Organisatie, Management en Beleid. Hij houdt zich bezig met acteren, regisseren, doceren en geeft trainingen aan het bedrijfsleven en aan sociaal-maatschappelijke organisaties. Door het jarenlang maken van theatervoorstellingen, met en voor uiteenlopende doelgroepen, is hij zeer deskundig geworden in het begeleiden van creatieve processen. Zo heeft Maarten gewerkt met gehandicapten, bejaarden, moeilijk opvoedbare middelbare scholieren, hoge school studenten en uiteraard professionals uit het theatervak. Maarten Bootsma houdt zich daarnaast bezig met theatermaken met getraumatiseerde groepen, kindsoldaten en vrouwen in Oeganda vanuit zijn stichting Thot Worldwide.

“Theater begint voor mij met het samenbrengen van mensen en praten over ervaringen. Vervolgens zet ik deze ervaringen om in creativiteit en spel. Dit werkt in de eerste plaats voor hen helend. Daarnaast heeft het grote impact op het publiek. Daarom ben ik 20 jaar geleden theatergroep Thot begonnen.’Thot’ is de Egyptische maangodin uit de oudheid.. De maan is een dode planet die je kunt zien omdat hij licht leent van de zon. Dat is wat ik graag doe; licht zetten op verhalen van mensen die eerst niet te zien waren.”

sluiten

partners